Американският президент Доналд Тръмп определи разпространението на коронавируса като най-тежкото нападение

...
Американският президент Доналд Тръмп определи разпространението на коронавируса като най-тежкото нападение
Коментари Харесай

Тръмп: Коронавирусът е най-тежката атака в историята на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп дефинира разпространяването на ковид като най-тежкото нахлуване в историята на Съединени американски щати, по-лошо от офанзивата против Пърл Харбър през 1941 година и от атентатите на 11 септември 2001 г. , предадоха осведомителните организации. Той упрекна за него Китай. Според Тръмп коронавирусът, който взе над 70 000 жертви в страната, никога не е трябвало да стига до САЩ и е трябвало да бъде спрян още в Китай. " Вирусът трябваше да бъде спрян в Китай. Той трябваше да бъде спрян напряко в източника, само че това не стана ", сподели президентът на брифинг в Белия дом. При офанзивата против Пърл Харбър през 1941 година загинаха 2400 души, а при нападенията в Ню Йорк през 2001 г - към 3000. 

Доналд Тръмп не стопира да упреква Китай за всеобщото разпространяване на ковид. Според него властта в Пекин не е подхванала съответни ограничения, с цел да спре болестта по-рано; скрила е информация и вирусът е преднамерено основан в лаборатория в град Ухан, откъдето потегли по света. Последното изказване на Тръмп не намира потвърджение даже от американските разследващи служби, само че той и държавният секретар Майк Помпео не стопират да го повтарят в последните седмици. 

Китай изрично отхвърля всички обвинявания, отправени от Тръмп. 

- Англия се оплака, че е получила 400 000 защитни дрехи от Турция, които са с неприятно качество и не могат да бъдат употребявани, писа в. " Гардиън ", като цитира министър Брандън Люис, който дава отговор за Северна Ирландия. В изявление за " Скай нюз " той споделя проблемите, пред които е изправено държавното управление в битката с ковид. Министърът изяснява, че получените от Турция защитни дрехи не могат да бъдат употребявани от медиците. Правителството поръча на Турция преди няколко седмици персонални защитни средства поради изострен дефицит, само че доставката съществено се забави. Сега пък се оказва, че защитните дрехи не дават отговор на условията и остават неизползваеми. 

- в Беларус темпото, с което пораства броя на заразените с коронавирус - средно по 700 -900 души дневно, провокира безпокойствие, съобщи представителят на СЗО в страната Батир Бердъклъчев. Според него това е сериозна тежест за здравната система и може да се отрази на равнището на  медицинска помощ за популацията. Бързият растеж на случаите е знак за устойчиво предаване на вируса измежду жителите, но до известна степен зависи и от повишения капацитет на страната да разпознава инфектираните,  смята специалистът.

- В Катар работници-мигранти просят храна, до момента в който броят на инфектираните с Covid-19 се повишава, написа “Гардиън ”. В последните два дни новооткритиге случаи са се нараснали от 830 на 918. Хиляди служащи са останали без работа, без пари и без излаз. Страната, в която  живеят над 2 милиона служащи мигранти, в този момент има един от най-високите проценти на болест на глава от популацията в света с съвсем 18 000 случая при население от едвам 2,8 милиона.  Правителството твърди, че съвсем всички случаи са леки, а смъртността е останала доста ниска - до момента са съобщени само 12 смъртни случая.

- Конституционният съд на Румъния реши, че налаганите санкции на жители за неспазване на рестриктивните мерки против разпространяването на ковид са в прорез с основия закон на страната , оповестиха локалните медии. Според магистратите указът, определящ финансовите санкции, е неакуратен и няма ясни критерии за налагането на санкциите. Властта в Букурещ се похвали, че е събрала 120 млн. евро от санкции от месец март насам. Правителството счита да употребява тези средства за финансиране на здравната система на страната. 

Румънският министър председател Людовик Орбан съобщи, че е шокиран от решението на Конституционния съд и го дефинира като политическо. При това състояние той предизвести, че няма опция да бъдат налагани наказания на жителите, които не съблюдават ограничененията. Румъния възнамерява да стартира да разхлабва рестрикциите в средата на този месец. 

- Руският президент Владимир Путин подписа декрет за даването на спомагателни застрахователни гаранции за медицинските работници, които се борят с ковид. В случай на гибел на медицински чиновник, еднократно заплащане ще възлиза на 2,7 милиона рубли (около 33600 евро).

Ще бъдат предоставени спомагателни застрахователни гаранции за лекари, медицински сестри, водачи на кола за спешна помощ, които непосредствено са работили с пациенти, които са с доказан ковид, както и за пациенти със подозрение за COVID-19.

През април бяха отпуснати и специфични награди за лекарите, работещи на първа линия. За лекарите, които работят непосредствено с пациенти с коронавирусна зараза, тази награда е 80 хиляди рубли на месец (около 1000 евро). Лекарите в спешна помощ, фелдшерите и медицинските сестри получават награди от 50 хиляди рубли на месец (620 евро), а младшия персонал -  25 хиляди рубли на месец (310 евро).

- Нидерландия стартира да разхлабва от 11 май рестриктивните мерки, въведени в битката против разпространяването на коронавиуса, оповестиха осведомителните организации. Премиерът Марк Рюте разгласи, че държавното управление отстранява рестрикциите " допустимо най-бързо, само че не по-бързо от основателното ". Той акцентира, че " е по-добре да сме деликатни в този момент, в сравнение с да съжаляваме по-късно ". Правителството показа проект за поетапното връщане към естествен живот до септември. 

От понеделник би трябвало да проработят фризьорските салони и тези за хубост, само че при авансово записване на час и строги хигиенични услония. Разрешават се практикуването на спортове като тенис и голф, само че без да се организират надпревари. На идващия стадий, който стартира от 1 юни, публичният превоз се връща към нормалното си разписание, а носенето на защитна маска в транспортните средства е наложително. Врати отварят гимназиите. Ресторанти, театри и киносалони могат да проработят още веднъж, само че при най-много 30 гости с предварителни резервации или билети, като и съблюдаване на отдалеченост от най-малко 1,5 метра. Библиотеките още веднъж ще одобряват гости. 

След 1 юли заведения за хранене и културни институции могат да усилят потенциала си до най-много 100 души. А от 1 септември управляващите в Нидерландия възнамеряват да разрешат провеждането на спортни надпревари, да проработят още веднъж сауни, казина, кафетерии. 

- Полша анулира плануваните за неделя президентските избори заради ковид. Това бе оповестено от лидера на ръководещата партия " Право и правдивост " Ярослав Качински и в обществените мрежи. В взаимно изказване с председатела на по-малката партия " Споразумение " Ярослав Говин се споделя, че президентските избори няма се проведат на 10 май и за провеждането им ще се търси първата допустима дата. Опозицията обвиняваше управляващите, че излагат на риск публичното здраве с провеждането на избори по време на пандемия. 

- Парламентът в Сърбия  късно нощес гласоподава за премахването на изключителното състояние в страната, съобщи БГНЕС. То бе въведено на 15 март за прекъсване на разпространяването на ковид. В страната към този момент няма да има полицейски час и армията няма да взе участие в контрола на въведените ограничения. Възрастните хора ще могат да излизат на открито, а градският превоз в Белград от на следващия ден ще работи обикновено. От понеделник се откриват детските ясли и градинки.

От началото на пандемията до през днешния ден в Сърбия са умряли 203-ма, а броята на инфектираните е 9791 души. В Сърбия остава наложително носенето на маски и ръкавици в публичния превоз, както и спазването на отдалеченост в заведения за хранене и кафенета. 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР